Amikor egy kiságy vásárlását tervezzük gondolnunk kell a kiegészítőkre is. Manapság a legtöbb fiatal szülő nem vásárol külön pelenkázó komódot, hanem inkább a praktikusság jegyében egy olcsóbb és hordozható kemény aljút választ, ami néhány esetben a kiságy tetejére is biztonsággal felhelyezhető. Ezt követi a megfelelő kiságy matrac kiválasztása, majd a hazaszállított termékek összeállítása. Miután a kiságy minden alapvető és elkerülhetetlen kiegészítői megvannak, jöhet az egyéb más, szintén a baba biztonságát szolgáló darabok.

Az első időkben nagyon praktikus lehet a babatakaró, párna és a kiságy rácsaira köthető védőpárnák használata. Ennek beszerzésével elkerülhető az, hogy a baba forgás közben megüsse magát, beszoruljon a rácsok közé. A növekedés második szakaszában a fogzás idejében egy tipegőnél fontos a kiságy kivehető rácsai mellett az a gumibevonat is amit a legfelső kereszt rúdra helyezve elkerülhetjük azt, hogy a gyermek károsító, vagy némely esetben akár balesetet is okozó lakkot rágják le. Persze egy újabb gyártmányú, minőségi kiságy mára már bababarát bevonattal, páccal készül, de soha nem lehet tudni, mit produkál a kis örökmozgó felállása után.

kisagy-kiegeszitok

Lényeges lehet egy kombinált kiságy esetében az is, hogy a nyitható ajtók, milyen módon záródnak, miként férhet hozzá a benne tárolt dolgokhoz a csöppség. Azok, akik első gyermeküket várják és szeretnének még egyet, olyan kiságy mellett döntsenek, aminek fő váza, rácsainak színe, mind kislány, mind kisfiú születésénél jó lehet. Ilyen a natúr szín, vagy az örök sláger a fehér. Azt követően, hogy a gyermek neme tudott a kiságy kiegészítőkkel tudjuk alakítani ezeket a színeket. Akár takarókkal, mintákkal, falszínnel vagy a manapság ismét virágkorát élő baldachinnal. Egy másik praktikus tárgy egy kiságy tökéletessé tételére a mennyezetre szerelhető szúnyogháló, ami elsősorban a vérszívóktól, legyektől, pókoktól védi meg az újszülöttet.

kisagy-kiegeszitoNagyon hasznos dolog az egyszerű elemmel működtethető légzésfigyelő készülék is. Ennek lényeg az, hogy egyik része a kiságy matraca alá helyezve érzékeli, felügyeli a gyermek légzését, valamint jelet küld a vevőkészüléknek. Amint valami rendellenességet észlel, úgy azonnal hangosan sípolni kezd, ezzel figyelmeztetve a szülőt. A kiságy jelzőkészülék, bár nem az olcsó dolgok közé tartozik, a gyermekágyi halál megelőzésében mégis nagy szerepe van. Aztán némely kiságy egyik- másik típusánál, gördülős ágyneműtartó is választható, vagy rácsai a könnyebb elemelés segítésére letolható. Vannak még nem kimondottan kiságy kiegészítők, de a baba esti nyugalmához  épp oly fontos, az éjszakai fény. Ennek a darabnak kettős funkciója is van. A esti ébredéskor nem ijed meg a korom sötéttől, illetve ha a kezdeti időkben sokat kell etetni, felkelni a babához, nem kell a szülőnek sem villanyt kapcsolni és ezzel kiverni mindenki szeméből az álmot. Érdemes a kiságy fölé polcokat is szerelni, azért, hogy a sokat használt dolgok mindig kéznél legyenek. Ilyenek a cumik, babaital, kenőcsök vagy pelenkák.

A fent felsoroltakon kívül,még számtalan dolog beszerezhető, de a legfontosabb elv mindig az, hogy ami extrát választ az ember egy kiságy tökéletesítése, esetleg kiegészítésére, ne csak a látvány, dekorációs célokat szolgálja, hanem hasznos, mögöttes tartalommal is rendelkezzen, és valóban segítse a baba és a mama életét egyaránt. Ne kerüljön senki abba a hibába, hogy csak megvesz valamit a kiságy aktuális divatirányzata miatt, de utána használat nélkül csak porosodik valamelyik szekrényben.