Kiságyak – Babavilág dajkái

A „babák világban” járva rengeteg kiságy közül válogathatunk. Nem is hinné az ember mennyi forma, szín és praktikus átalakítási lehetőséggel vannak jelen már a hazai piacon is. Általában amikor megtudjuk, hogy gyermeket várunk számtalan ötlet, lehetőség felmerül bennünk, mivel lehetne jobbá tenni a babánk fekhelyét, szobájának szépségét. Sokan esküsznek a feng-shui által leírtakra, így az ott leírtak értelmében a kiságy csak kizárólag bizonyos részére kerülhet a szobának. Találkozhatunk olyan kismamákkal is, akik a régi szokások alapján, mint egy kis mentsvárat a szoba egyik zugába helyezik el csecsemőjük fészkét. Egy közös dolog viszont van minden anyajelöltben. Az hogy arra törekszenek, minél megfelelőbb, kényelmesebb kiságy kerüljön megvásárlásra. Míg egy bababoltba betérve a terhes asszonyok szemet gyönyörködtető igazi kézműves darabokat is ki tudnának választani, addig sajnos a pénztárca sokszor szab határt az elképzelt ötletnek. A kiságy mindenképp funkcionális szerepet tölt be életünkben, így ha alakja megfelelt az elvárásainknak, akkor jöhet az esetleges színválasztás, attól függően, hogy fiú vagy kislány látja meg majd a napvilágot.

kisagyakAz is megfigyelhető, hogy a szülök a kiságy vásárlást az utolsó hónapokra szeretik hagyni. Vajon ez azért van, mert babonásak, vagy egyszerűen szeretnék a helyet a lehető legtovább kihasználni és nem akarják, hogy kilenc hónapig az egyik sarokban porosodjon az újszülött babájuknak vásárolt kiságy? A választék valóban nagyon nagy, de amikor ilyen, viszonylag késői időszakra teszi valaki a kiságy vásárlását, akkor mindenképp érdemes arról is tájékozódni, hogy az adott üzletbe van-e épp raktárkészleten vagy várni kell rá. Egy kiságy szállítási ideje minimum 3 hét. Az is lényeges egy gyermek által hasznát kiságy tekintetében, hogy milyen felületkezelővel van színezve, pácolva, mert vannak kimondott bababarát, nagy karc és nedvességálló típusok is. Ezek a dolgok mind-mind fontos szempontok a választásnál. Igaz mára a legtöbb kiságy már kizárólag természetes és toxikus anyagoktól mentes változatban készül, de ára is magasabb az egyszerű lakkozott fenyőből faragottnál. Vannak feltűnően olcsón hirdetett kiságy kollekciók is, de ilyenkor mindig fő az óvatosság, ezért inkább személyesen is rákérdezünk a gyártóra, a felhasznált anyagokra és a garancia időtartamára. Sajnos, az ilyen kecsegtető ajánlatok többség silány minőséggel párosul, ami jelentheti egy valódi fából készült kiságy esetében az anyag megrepedését, szétválását.

Az is köztudott, hogy ebben az esetben a csere sokkal nehezebb dolog, mint a kiságy megvásárlása, nem beszélve az okozott bosszúságról. Ezt szem előtt tartva, aki az arany középutat szeretné választani mindenképp keressen fel kisebb és a nagyobb áruházakat is, ki tudja hol, milyen akciós darabra tehet szert. Lehet olyan szerencsés is, hogy az adott bolt készletfrissítés céljából kiárusítja termékeit és a bemutató darab (ami általában ugyan olyan jó mit a lapra szerelt változata) akár 50%-os kedvezménnyel is megvásárolható lesz. Ennek a kedvezménynek három előnye is van. Az egyik, hogy nem kell a kiságy összerakásával órákat tölteni, azonnal elvihető az áru és méreteiben is pontosan lemérhető végül pedig az, hogy egy ekkora mértékű árcsökkenésnél akár egy felsőbb kategóriás terméket is megengedhet magának a szülő, annak ellenére, hogy induláskor csak egy jó középkategóriás termékben tudotott gondolkodni.

kisagy

Egy másik eshetőség erre a szituációra az lehet, hogy az eltervezett árfekvés marad, csak mondjuk még egy komódot vagy egyéb más kiegészítő is belefér a pénzügyi keretbe egy kiságy mellé, hogy babaszobánk olyan szép legyen amilyent valóban szerettünk volna. A szerencse útjai kifürkészhetetlenek, így aki keres, az talál alapon, minden előfordulhat akár a kiságy vásárlásnál is.